‘GÖRÜNÜRE DAİR KÜÇÜK BİR TEORİYE DOĞRU ADIMLAR..’

“görme yetisini kaybeden bir hayvandan daha üzücü (trajik değil, üzücü) pek az şey biliyorum.. insanlardan farklı olarak, hayvanlara dünyayı tarif etmelerine yarayacak bir dil kalmaz.. tanıdık bir arazideyse, kör hayvan burnuyla yol bulabilir.. ama artık varolan elinden alınmıştır ve bu yoksunlaşmayla birlikte yok olmaya başlar, artık yalnızca uyuklar, belki de bir zamanlar varolan bir rüyayı arıyordur..”

..

“david’in 1790’da çizdiği ‘sorcy de thélusson markizi’ bana bakıyor.. onun zamanında kim bilebilirdi bugün insanların içinde yaşadığı yalnızlığı.. her gün dünyaya ilişkin gövdesiz ve sahte bir imgeler ağı tarafından yeniden onaylanan bir yalnızlık.. ama onların sahteliği bir hata değil.. eğer kâr peşinde koşmak insanlığın kurtuluşunun tek yolu olarak görülürse, gelir mutlak öncelik haline gelirse, o zaman varolanın itibar görmemesi, görmezden gelinmesi ve baskı altında tutulması gerekir..

bugün resim yapmak, yaygın bir ihtiyaca cevap veren bir direniş eylemidir ve umutlanmayı teşvik edebilir..” 1995

..

“ nasıl bu göründüğün gibi oldun diye sorar ressam..

ben olduğum gibiyim.. bekliyorum, diye cevap verir dağ, çocuk ya da fare..

neyi..

seni, başka her şeyi terk edersen eğer..

ne süreyle..

ne kadar sürerse..

hayatta başka şeyler de var..

bul onları ve daha normal ol öyleyse..

ya yapmazsam..

o zaman sana başka hiç kimseye vermediğimi veririm, ama bir değeri yok, yalnızca senin faydasız sorunun cevabı..

faydasız mı..

ben neysem oyum..

bundan fazla bir vaadin yok mu..

yok.. sonsuza kadar bekleyebilirim..

normal bir hayatım olsun isterdim..

git normal bir hayat yaşa ve bana güvenme..

ya güvenmek istersem..

her şeyi unut ve bende – beni bul..

bunun ardından gelen işbirliği çoğunlukla iyi niyet üzerine değil, daha ziyade arzu, öfke, korku, acıma ve özlem üzerine kurulur.. resim hakkındaki modern yanılsama (ki postmodernizm bunu düzeltmek için hiçbir şey yapmadı), ressamın bir yaratıcı olduğudur.. aslında ressam bir alıcıdır.. yaratma gibi görünen şey, aldığına biçim verme fiilidir..’

JOHN BERGER

‘GÖRÜNÜRE DAİR KÜÇÜK BİR TEORİYE DOĞRU ADIMLAR..’ , JOHN BERGER, Çeviri : BÜLENT SOMAY, METİS Yayınevi, 49 Sayfa, Kasım 1999..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.