‘Kahramanın Yokluğu..’ – Charles Bukowski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘MANİFESTO : KENDİ ELEŞTİRMENLERİMİZ OLMASI İÇİN BİR ÇAĞRI..

 şiire burnunu sokanlardan tutun , şiir yasalarını koyan ve tantanalı bir zarafet ve tarzla kendi kuklacılarını yaratan belli üniversite gruplarına varıncaya dek , her cepheden şiir eleştirisi yağıyor – bunlar ve bunların üvey kardeşleri ve çevreleri , en ölümcül ve züppe şiir saplantısıyla.. çevrelerinin cömertliğiyle gaza gelen bu gruplar kendi tarihlerini yaratır , belgeler ve tartışır..

üniversite eleştirmenleri kendi küçük fildişi dünyalarının perdelerini çekerken yitirdiklerini yön ve prestij olarak kazandılar.. bizlere , biz yıkanmayanlara , bilardo salonlarında ve arka sokaklarda aylaklık yapanlara ise , ahenksiz bir hüsran vırıltısı kalıyor.. daha sezgisel bir güç aşılamak için belki bir manifesto , bir jest.. bir gebelik süreci… gerekli.. kolay değil tek bir şairin koca bir üniversite zümresini karşısına alması.. amerikan edebiyatındaki payımızın gelecekte birilerine ulaşabilmesi için belki biz de kendi tarihimizi yaratmalı , kendi tanrılarımızı seçmeliyiz..

yazarlarımız kampus gruplarının dünyadan kopuk niyetlerine ve aforozlarına kendilerini alıştırmak –ve adil olmak adına ; bazı yayınlarımız bir hayli yıkanmış olmakla kalmıyor , aynı zamanda kötü okunuyor (okur ve yazar olarak..) bizi kurtaran iki şey var ; korkunç klancılığımız ve üretimimizdeki çeşitlilik.. fakat bu itibar hem biçimlendirilmiş hem de amorf olmalı ; kendi yazarlarımıza kültürle katılım ve sayısal bütünleşme olanağı tanıyacak kendi eleştirmenlerimizle birlikte.. bu onaylanma ya da sınırlanma değil , birbirine karışmış pek çok sesin daha görünür bir biçimde düzenlenmesi demektir.. yeni kültürümüzün taze soluğu , cazibesi ve anlamı ve umudu , enerjilerimizin kusursuzluğu – bütün bunlar henüz dizginlenmiş ya da hayata geçirilmiş değil.. ve bu gerçekleşinceye dek üniversite koltuklarındaki sarp ve aşırı yağlı beş-altı ihtiyar şiirsel evrenimizin kahinleri olmayı sürdürecekler..’

CHARLES BUKOWSKI..

YENİ KİTAP : ‘Kahramanın Yokluğu’ , CHARLES BUKOWSKI ,  Çeviri : AVİ PARDO , Parantez Yayınları , 256 Sayfa , Mart 2011..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.