üç albüm..

üç albüm..

 

bugün size üç albümden bahsedeceğim.. 

birincisi müzik kutumuzdan şarkılarını dinlediğiniz ‘boogie balagan’ grubunun ‘lamentation walloo’ albümü.. boogie balagan fransa’da yaşayan israilli ve filistinli iki müzisyenden oluşuyor.. sony music’ten çıkan bu albüm de grubun 12 şarkısı bulunuyor..  solist gabri , gitarist  azri ortadoğu müziklerini , seslerini  rock’n roll ile harmanlayarak çok değişik ve sımsıcak bir müzik yapıyorlar..

 fransızca , ingilizce , ibranice , arapça , yunanca şarkı sözlerine sahip grubun şarkıları ortadoğuda kanıksatılmaya çalışılan düşmanlık ezberlerini bozmaya çalışan neşeli şarkılar.. lamentation wallo albümünde müzik kutumuzdan aşina olduğunuz  biomekanicamel şarkısının yanı sıra , lamentation wallo , kings of the hill , mojo lady , ride on ride on shoofini ya nass , lonely hmar , shake the shooka gibi şarkıların yanı sıra lamentation walloo şarkısına ait bir klipte mevcut.. zor bulunan bu albümü bulabilirseniz kaçırmayın hemen kapın..

 

ikinci albüm ise mehmet çetin ve umut akar’ın kalan müzik’ten çıkardıkları ‘surêdar’ albümü.. dersimli şair mehmet çetin’in kendi dilinden ve sesinden şiirlerinin olduğu bu albüme umut akar’da ezgileriyle ve vokalleriyle eşlik etmiş.. daha önce aylakadamız’da mehmet çetin ustanın şiirlerinden örnekler sunmuştuk..

mehmet çetin’i kendi dilinden ve kendi sesinden güzel melodilerle dinlemek istiyorsanız bu güzel albümü hemen alın.. üstelik albüm özenle hazırlanmış bir kapağa ve albüm bilgilerine sahip.. hele albüm kapağının giriş sayfasındaki cemal taş’ın derlediği ‘ağaç ile karınca meseli’nden yapılan alıntı sizleri alıp götürüyor albümün derinliklerine doğru :

‘derler ki ; ‘ağaç , ateşte yandığında , karınca ağacı bırakmaz , kaçmazmış.. o da ağaçla birlikte yanarmış , zamanın birinde derler , ağaca ikrar vermiş karınca : beni kendinde sakla , ateşinde sakla , külünde..’

üçüncü albümümüz ise değişik kültürlerin , dillerin şarkılarını bir araya getiren ve ada müzikten çıkmış olan ‘anlat , beje , asa , isinapi..’ ve daha bir çok dilde adı olan bir albüm.. türkçe , arapça , adigece , kürtçe , rumca , ermenice  gürcüce , lazca ,  süryanice , hemşince 10 şarkı mevcut bu kardeşlik manifestosu albümde..

albüm kapağının girişindeki tanıtım yazısındaki iki cümle her şeyi özetliyor zaten : ‘biliyorduk bir arada olmanın baş döndürücü gücünü.. işte bir aradayız , barış ve hoşgörü içindeyiz..’

albümde ‘gülcan altan , ali nafile , beşköylü adem ekiz ,  zelal gökçe , mustafa biber , duygu rüzgar  , avedik ishakian , mücahit sahancı , utku demir , kenan yaşar , birol topaloğlu , yakup swirinoyo  hikmet akçiçek’ güzel sesleriyle yer alıyor..

albümde beni en çok sarmalayan şarkı doğal olarak ‘ya micana’ uzun havasıyla başlayan bir arap müziği klasiği olan ‘kaddouk al mayyas’ şarkısıydı.. şarkıyı söyleyen ve aynı zamanda albümün  prodüktörlüğünü de yapan hemşerim  ‘ali nafile’ beni bir kez daha büyüledi.. şarkının en güzel yorumlarından birisini dinlemiş oldum sayesinde..

albümdeki on şarkı da birbirinden güzeller fakat süryanice bir şarkı olan ‘ey sevgilim’ ve hemşince ‘yar yar’ şarkıları da beni çok etkiledi..

‘dayı’nın hep söylediği gibi ‘karışık bir adamım’ ben.. kendimle ilgili hep şüpheliyim zaten.. nereye hangi toprağa , hangi kültüre aidim bilemiyorum çoğu zaman.. hemşince bir türkü alıp beni götürüyor en büyük hüzünlere , mehmet çetin kürtçe şiirlerini okurken sanki anlıyormuşum gibi her bir kelimeyi kaçırmamak için dikkat kesiliyorum dinlerken ve süryanice şarkıyı dinlerken şarkının en neşeli yerinde gözyaşlarına boğuluyorum..

gerçekten karışık bir adam olabilirim fakat halklar , kültürler arasındaki hiçbir düşmanlığa inanmıyorum , herkesi seviyorum ve diyorum ki dillerimiz farklı ama kalplerimiz bir..

Crockett..

Comments are closed.