ABED AZRIE..

ABED AZRIE..

ABED AZRIE , 1945 Suriye Halep doğumlu Arap müzisyen..

 

ABED AZRIE’nin sesini ilk duyduğunuzda şaşıracaksınız yumuşaklığına , kadife bir ses.. Sizi alıp götürüyor sesiyle gökyüzünde gezintiye çıkarıyor.. Müslüm Gürses ve Leonard Cohen Arapça öğrenmiş onlar mı söylüyor diyebilirsiniz kendi kendinize ama yılların şarkıcısıdır karşınızdaki : ABED AZRIE’dir..

 

Doğumundan sonra bir süre Beyrut’ta yaşayan ABED AZRIE daha sonra 22 yaşında Paris’te yaşamaya başlamıştır. 

2000 yılında kendisiyle yapılan bir röportajında günümüzde Arap Dünyasında , Arap ülkelerinde sanat yapmanın mümkün olmadığını , çünkü her şeyin haram veya helal olup olmadığına bakıldığını , sanatın haram ya da helal kıstaslarıyla sınırlandırıldığını , engellendiğini , yok edildiğini ; sanatçıların üzerinde ölüme varan şekilde cezalandırmalar yapıldığını söylemiştir. Oysa bulunduğu ortamda özgür olduğunu ve kimsenin politik argümanlara göre , politik görüşlere ya da dini inançlara göre sanat yapması için dayatmalarda bulunmadığını söylemiştir.

 

Yönetmenler Ryad Chaia ve Elia Suleiman’ın filmlerinde besteleri film müziği olarak kullanılmıştır.

 

Klasik Arap müziğini klasik müzik aletleriyle icra eden ABED AZRIE bestelediği şarkı metinlerini klasik edebi metinlerden seçiyor.. Bestelediği metinlerden bazıları İbn Arabi , Ömer Hayyam , şair Adonis sayılabilir. Hele Leyla ve Mecnun’dan besteledikleri de unutulmamalıdır.. Lapis Lazuli ve Omar Khayyam albümlerini mutlaka dinlemenizi kaçırmamanızı öneririm..

 

ALBÜMLERİ : 

1990 , Aromates

1994 , Epope Gilgamesh

1996 , Lapis Lazuli

1999 , Pour Enfants Seulement

1999 , Omar Khayyam

2001 , Venessia

2006 , Suerte Live

2007 , Chants d’amour et d’ivresse

2008 , Mystique

Comments are closed.