YVES MONTAND……

YvesMontand-1

1921 de İtalyada Ivo Livi adıyla doğar,  doğduğu yıl faşist rejimden kaçan ailesi komünist babası , annesi ve 2 kardesiyle Fransa da Marsilya’ya yerleşir.
8 yaşındayken ailesi fransız vatandaşlıgını elde eder. 11 yaşında bir fabrikada , 14 yaşında ise bir kuaförde calışan ablasının yanında çalışmaya baslar. 
 

Sinema ve Fred Astaire hayranı olan bu genç 1938 de bir teklifi kabul eder ve stand up tarzı bir gösteri yapmaya başlar ve adını Yves Montand olarak değiştirir. Gösterisi çok beğenilir.

YvesMontand-2 
Dans les plaines du far west şarkısıyla çıkış yapar ama savaş patlak verdiğinden dolayı büyük bir ün kazanamaz.

1944’de büyük aşk yaşadıgı Edith Piaf’la tanısır. 1945’te Batling Joe ile ünlenir. 1946’da Piaf tarafından terkedilir. 1949’da tanıştığı Simone Signoret ile 1951’de evlenir.
Henri Georges Clouzot, Alain Resnais, Rene Clement, Costa Gavras gibi önemli yönetmenlerle birlikte çalışır.

 

 

YvesMontand-3 


Savaş ve atom bombası karşıtı bildirgeleri imzalar , önemli bir insan hakları savunucusudur. Albümlerinde CIAO BELLA (ÇAV BELLA) gibi halkların özgürlük marşlarını da seslendirmiştir. Nazım Hikmet’in İngilizceye çevrilmiş şiirlerinden bestelenmiş şarkıları da seslendirmiştir. Fransa’da sağ partilerin yükselişiyle mücadele eder. COSTA GAVRAS’ın yönettiği ‘Z’ filminde abartısız ve mükemmel bir oyun sergilemiştir.

 

Eylul 1985’de 36 yıllık hayat arkadaşı Simone Signoret’yı kaybeder.
1986’da asistanı Carole Amiel’le yeni bir ilişkiye baslar. 31 Aralık 1988’de ilk defa baba olur. 9 ekim 1991’de kalp krizi geçirirek ölür.

 

YvesMontand-4

Comments are closed.