FORZA LİVORNO……

livorno-6

 

A.S. Livorno Calcio 1915 yılında İtalya’nın Livorno kentinde kurulan futbol kulübü. Serie A’da mücadele etmektedir. Livorno İtalyanın kuzeyinde bir liman şehridir , futbol takımı da ağırlıklı olarak liman işçilerinin takımı olma özelliğindedir . İkinci ligden birinci lige çıktıkları zaman kutlamalarda neofaşist parti bürolarını tahrip eden Livorno taraftarları bütün maçlarında kızıl bayraklar , Che posterleri , orak çekicli bayraklar açıp Çav Bela , Avanti Popolo gibi marşlarla takımlarını desteklemektedirler. Livorno taraftarları, faşist köpek mussolini’nin zamanında desteklediği ve ırkçı eğilimleri bilinen SS Lazio takımından ve sağcı Berlusconi’nin takımı AC Milan’dan nefret ederler. Livorno tribünleri anti-emperyalist, anti-siyonist ve anti-faşist duruşları ile hep ayaktadır. 2007’de İsrail takımı M. Haifa ile yapılan UEFA kupası maçında stadlarını Filistin bayrakları ve Filistin yanlısı pankartlar açarak donatan Livorno taraftarları bir kez daha hep ezilenlerin yanında olduklarını göstermişlerdir.  

‘milan deplasmanına giden livornolular, berlusconi’nin saç ektirdikten sonra tek gözünü eşarpla kapatarak korsan pozu vermesiyle alay etmek için, başörtüleri takmışlardı! irak’ta nasıriye’de ölen 17 italyan askerinin anısına bütün maçlarda saygı duruşunda bulunulurken, livorno kale arkası köşesinden (‘kurva’) ‘on, yüz, bin nasıriye!’ tezahüratı yükselmişti. tepkilerini “bunlar işgalci askerlerdi. italya’da her yıl 1500 kişi iş kazasında ölüyor. onlar için niye devlet töreni düzenlenmiyor?” diye açıkladılar.’- TANIL BORA

İtalya Serie A da mücadele eden Livorno komünistlerin ve işçi hareketinin kalesidir.  LUCARELLI takımın efsanevi futbolcusudur , takımın kızıl yumruğudur. Milyon euroları reddedip kendi takımına imza atan ve ‘MİLYONLARINIZ SİZİN OLSUN’ diye konuşan LUCARELLI gönülleri bir kez daha fethetmiştir. ‘MİLYONLARINIZ SİZİN OLSUN’ adıyla adına bir kitap yazılmıştır.  İtalya Milli takımıyla çıktığı ilk maçta gol atınca formasını çıkarıp altındaki CHE tişörtünü dakikalarca tribünlere gösteren ve bu yüzden uzun süre milli formayı giyemeyen ve kendisine sorulduğunda  ‘Umurumda değil , benim milli takımım LİVORNO’dur. ‘ demiştir. Seri A da Livornoda oynarken gol krallığı yaşamıştır.

lucarelli-2

 

Adana Demirspor’un 2009 – 2010 sezon açılışını 19 Ağustos 2009 da Livorno’yla yapacağı özel maçla gerçekleştireceği söylenmektedir.

livorno-3 

“Leggi Livornine” (Livorno Anayasası)

“hepiniz, hangi ulustan olursanız olun, ‘doğulular, batılılar, ispanyollar, portekizliler, yunanlar, almanlar, italyanlar, türkler, berberiler, ermeniler, persler ve diğerleri’ size temin ederiz ki, bu topraklara tamamen özgür ve her türlü kovuşturmadan uzakta bir şekilde gelmenize, kalmanıza, aileleriniz ile geçiş yapmanıza ve yaşamanıza, geriye dönme zorunluluğu olmaksızın oturmanıza, istediğiniz zaman dönerek pisa kenti ve livorno topraklarında yaşamanıza izin veriyoruz.” – 16. Yüzyıl.

Livorno Anayasası : Hangi ulustan olursa olsun, ister hakkında idam cezası çıkarılmış bir korsan, ister bir hırsız olsun, hiçbir şekilde takibe uğramaksızın Livorno’ya yerleşebilecek, burada ticaret yapabilecek hatta dininin gereklerini yerine getirebilecektir.-16. Yüzyıl.

Comments are closed.