bilinmeyen ülkelerden bilinmeyen filmler

tüm sanat dallarını içinde barındırdığına inandığım sinemayla ilgili bir festival haberi ile yüzleşiyoruz yine. istanbul’un ev sahipliği yaptığı bilinmeyen sinemalar film festivali dün itibariyle başladı. 11-17 mayıs tarihleri arasında 36 filmin gösterileceği festivalde toplumsal hafıza, güncelin izinde, belgesel gözü, panorama, derin bakış olmak üzere beş ana bölüm yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

öne çıkan birkaç yapımdan bahsetmek mümkün;

kısa belgesel dalında gösterilen bu eller, taş ocağında çalışan mozambikli kadınların bir gününü resmediyor.
bir yanda makineler düzenli çalışırken diğer yanda her yaştan kadınlar elleriyle taş kırıyor. çocuklar toz içinde oyun oynarken kadınların tek eğlencesi yerel şarkılar söylemek. anlatıcısı olmayan belgesel kadınların bir gününü doğrudan gösteriyor.
düşük ücretle çalıştırılan kadınların hikâyelerine ışık tutan bu eller, makine düzenine rağmen el emeğini kullanan sanayileşmeyi açık eden bir yapım.

Diğer bir yapım ise; Çadlı yönetmen Muhammed-Salih Harun’un filmi Abouna (Babamız), iki kardeşin dokunaklı hikâyesini gündelik hayatın içinden unsurlarla perdeye taşıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekiz yaşındaki Emin ve onbeş yaşındaki abisi Tahir bir sabah uyandıklarında babalarının evi terk ettiğini fark eder. Başlangıçta babalarının kısa süre içinde geri geleceğini düşünen çocukların zaman geçtikçe ümitleri de gitgide kaybolur. İki oğlanla başa çıkamayan anne, çocukları uzakta bir Kur’an kursuna yollar. Kardeşlerin bu süreçte babalarıyla tekrar buluşma hayalleri devam eder.
Ödüller :
2002 Hong Kong Uluslararası Film Festivali: Ateşkuşu Ödülü – Özel Mansiyon

2002 Kerala Uluslararası Film Festivali: FIPRESCI Ödülü ve Altın Sülün
2003 Ouagadougou Panafrican Film ve Televizyon Festivali: Baobab Tohumu Ödülü, En İyi Görüntü, INALCO Ödülü ve UNICEF Çocukluk Ödülü

İzleyicilerin farklı coğrafyalara ait filmlerle buluşurken, biryandan da farklı  dillerle yüzleşme şansı yakalayacak. Festivalde Kamboçya, Haiti, Uganda, Çad gibi ülkelerin filmleri seyirci ile buluşacak.. Filmleri gösterilecek ülkelerin ortak özelliği ise kişi başı milli gelirlerinin 750 doların altında olması. filmler, beyoğlu sineması, tarık zafer tunaya kültür merkezi ve kadıköy moda sineması’nda ücretsiz olarak takip edilebilir.

 ‘HERDEM’

Comments are closed.