NATACHA ATLAS Kadıköy’de..

NATACHA ATLAS Kadıköy’de..

belçika doğumlu mısırlı yahudi asıllı bir baba , ingiliz bir anneden olma sevgili natacha atlas bugün istanbul’da..

o güzel varlığında ve muhteşem sesinde buluşturup sentezlediği tüm bu kimlik , coğrafyaların bize kazandırdığı nadide seslerden birisi natacha atlas.. daha bu ülkede esamesi bile okunmazken müzik kültürümün ve ufkumun gelişmesinde katkısı olan dört kişiden biri olan biricik kardeşim hiç bıkmadan usanmadan natacha atlas dinlerdi.. ilk dinlettiğinde bana hoşlanmamıştım pek , ben arap müziğinde geçmişe sıkı sıkıya bağlı bir muhafazakardım.. ama ‘komşi’nin büyük ısrarları benim duvarlarımı yıktı geçti.. beni de sağlam bir natacha atlas bağımlısı yaptı.. ümmü gülsüm (um kalthoum) , fairuz , farid el atrach , wadi safi , warda , samira tawfik , tony hanna , ziad rahbani gibi geleneksel arap müziğinden gelen seslerimin yanına ve kadın sesler arasında en sevdiklerimin arasına girdi natacha atlas.. zaten sonraki çalışmalarında natacha atlas , fairuz gibi arap müziğinin en büyük isimlerinin de eserlerini yorumladı albümlerinde ve kalbimin en derinlerine çıkmamak üzere yerleşti..

arapçanın yanı sıra fransızca , ispanyolca ve ingilizce’yi de çok iyi konuşan natacha atlas muhteşem sesiyle bu dillerin hepsinde eserler verdi..

peter gabriel , burhan öcal gibi büyük müzik adamlarıyla da çalışmaları bulunan natacha atlas değişik filmlerin soundtrack’lerinde de yer alarak o filmlerin ölümsüzleşmesine yol açtı.. mesela ilk akla gelenler kim ki-duk ustanın ‘bin-jip’ (boş ev) filmindeki şarkılarıdır.. çoğu insan natacha atlas’la bu film sayesinde tanıştı.. koreli bir yönetmenin filminde arapça ezgiler yer alıyordu.. ilk başta çok ters gelebilir bu ama filmde hiçbir terslik , karışıklık yaratmıyordu.. kim ki-duk usta fransa yıllarında tanışmış natacha atlas’ın sesiyle ve unutamamış.. müziklerine katkı verdiği bir film olarak filistinli büyük usta elia suleiman’ın ‘kutsal direniş’ filminde ki şarkılarıdır..

‘diaspora , halim , gedida , ayeshteni , ana hina’ gibi albümlerinin yanına natacha atlas , 2010 yılında ‘mounqaliba’ adlı son albümünü ekledi..

işte bu muhteşem ses (biraz geç bir duyuru olacak ama) bu gece fenerbahçe’de anadolu yakasının ilk music lounge’ı ‘matine216’da sevenleriyle buluşacak.. biletler tükenmiş midir bilmem ama bir araştırmaya değer.. içkiler hariç bilet ücreti de bence gayet uygun bu sesi dinlemek için.. 2000 kişilik kapasitesi , 7 metre yüksekliğinde tavanıyla ferah bir salon olan matine216’daki bu fırsatı kaçırmayın derim.. ‘hastasıyız’ natacha atlasın.. bizi alıp yatırsın ‘bahlam’daki ya da ‘taalet’ adlı şarkındaki sesinin ve melodilerin üzerine ve götürsün bu cehennemlerimizden uzaklara..

son olarak uyarayım kaçıracağınız ses öyle böyle bir ses değil : natacha atlas.. bana hep söylenen nadide ve ilginç bir cümle kalıbıyla bitireyim ‘iki bira az iç bu konsere mutlaka git..’

Crockett..

Comments are closed.