‘getma getma..’ – ‘ASLI’

‘sesini bile duymadığım ‘aslı’ kardeşimin müzik bilgime , birikimime yaptığı katkılarından dolayı yakınlarda yazıp teşekkür etmiştim kendisine..

işte ‘sesini bile duymadığım’ diye yazdığım ‘aslı’ çok güzel bir paylaşım ve jest yapıp kendisinin söylediği doğu karadeniz , artvin yörelerine ait ‘getma getma’ adlı türküyü bana yollamış..

yoğun ve uykusuz bir gecenin ardından sabahın erken saatlerinde maillerimin arasında türküyü görünce hemen açtım , dinledim.. müzikle uğraştığını , eğitimini aldığını bildiğim ‘aslı’nın bu türküyü seslendirdiğini tahmin ettim.. sonra teyit etmek için kendisine sordum ve tahminim doğru çıktı.. sesini de duymuş olduk böylece kendisinin..

o kadar güzel bir çalışma olmuş ki günlerdir onu dinliyorum..  bu güzel paylaşım için ne kadar teşekkür etsem azdır.. çok mutlu oldum..

‘ayşenur kolivar’ın da seslendirdiği bu türküyü değişik yörelerde biraz değişik şekillerde okunduğunu araştırmalarım sonucu gördüm.. örneğin bayburt yöresinde de kendi türküleri olarak geçiyor ve sözleri biraz daha değişik.. sözlerinin özellikle ‘terk ettim gidiyorum’ kısmından sonra söylenen yöreye göre ‘sürmene dağlarını’ , ‘hemşin dağlarını’ , ‘bayburt dağlarını’ ve ‘dersimin dağlarını’ bile olarak değiştiğini gördüm.. ‘aslı’nın söylediğinden sözlerini yazabildiğim kadarını yazdım.. ‘aslı’ türkünün sözlerinin tamamını yollarsa bana türkünün sözlerinin tamamını buraya eklerim..

‘aslı’ bu çalışmayı kendisi gibi izmir’de müzik yapan , çok güzel çalışmaları olan ‘onur’ kardeşimizle birlikte yapmış.. ‘aslı’ya gitarıyla eşlik etmiş ‘onur’..  her ikisinin de yüreğine sağlık , emekleri paylaşımları için kendilerine teşekkür ediyoruz.. ‘aslı’dan aldığım izinle bugünün türküsü olarak müzik kutumuza türküyü sizler için ekledik..

müzikle kalın..’

Crockett..

‘getma getma yanarım da ,

gedan guni sayarim

gedup geri bakmasan

çıra gibi yanarım..

giydim çaruklarimi da

gel bağla bağlaruni

mavi sana mor bena da ,

niye baktın horbena..

 
getma sevduğum getma da

dünya gelur dar bena..’

(Fotoğraflar : Daphne , Harbiye -Antakya.. – BLACKHAWK..)

Comments are closed.