YAPMA CENNETLER.. – CHARLES BAUDELAIRE

‘..deniyor ki , bu madde yani esrar , hiçbir fiziksel zarara yol açmaz.. bu doğrudur , en azından buraya kadar.. çünkü işi gücü düş kurmak olan ve hiçbir eyleme girişmeyen bir adamın , uzuvlarının tümü iyi durumda bulunsa bile , sağlıklı olduğu ne kerteye kadar söylenebilir bilmem.. oysa burada asıl saldırıya uğrayan iradedir , diyeceğim , en değerli organımızdır.. bir kaşık reçelle , bir anda yeryüzünün ve gökyüzünün tüm zenginliklerinin üstüne oturabilen bir adam , çalışma yoluyla bunun binde birini bile kazanmaz.. ama her şeyden önce çalışmak ve yaşamak gerek..

gerçekte , ortak bir yanları bulunduğu için , aynı makalede hem şaraba hem de esrara değinmeyi düşündüm : insanın sanatsal gelişiminin sınırlarını zorlaması.. sağlıklı ya da tehlikeli olsun , insanın , kişiliğini coşturan bütün maddelere karşı taşıdığı çılgınca eğilim , onun yüceliğini gösterir.. o , her zaman umutlarını kışkırtmak ve sonsuzluğa yükselmek için can atar.. ama sonuçları göz önünde tutmak gerekir.. sindirimi kolaylaştıran , kasları güçlendiren ve kanı zenginleştiren bir içki var elimizde.. çok miktarda alındığında bile , yalnızca kısa süreli düzensizliklere yol açar..

buna karşılık bir madde daha var ki , sindirim işlevlerini bozar , kolumuzu kanadımızı kırar ve yirmi dört saat süren bir sarhoşluk verir..

şarap iradeyi coşturur , esrar hiçe indirir.. şarap fiziksel bir destektir , esrar bir intihar silahı.. şarap insanı iyi yapar ve topluma karıştırır ; esrar soyutlar , yalnız yaşatır.. biri çalışkandır adeta , öbürü özünde tembeldir.. gerçekten , bir çırpıda cenneti elinin altına aldıktan sonra , çalışmak , çift sürmek , yazmak , herhangi bir şey yapmak neye yarar , kaç yazar ? son olarak , şarap halk içindir ve onu içmeye layık olan içindir.. esrar , yalnızlık sevinçleri sınıfına girer ; işsiz güçsüz sefiller için yaratılmıştır.. şarap yararlıdır , verimli sonuçlar sağlar.. esrar yararsızdır ve tehlikelidir..’ 

CHARLES BAUDELAIRE..

 

(YAPMA CENNETLER – CHARLES BAUDELAIRE , Çeviri : YAKUP ŞAHAN , TELOS Yayınları , Ağustos 2008 , sayfa :32 ,33..) 

Comments are closed.