Üç film : aşk , sevgi , dostluk , ihanet , hırs , isyan , şehvet , intikam ve özgürlük ve müzik ve PİYANO..

VIER MINUTEN (DÖRT DAKİKA) 

Yönetmen : Chris Kraus

Senaryo : Chris Kraus

Görüntü Yönetmeni :

Müzik : Annette Focks

Oyuncular : Monica Bleibtreu  , Hannah Herzsprung 

Tür : Dram , Müzikal

Ülke : Almanya – 2006

Süre : 100 dakika

 

KONU : Yaşlı piyano öğretmeni eski faşist nazi hemşiresi bayan Krüger , kadın hapishanesinde ceza çekmekte olan mahkumlar arasından kendisine öğrenci seçmek ister. Seçmelere gelen gizemli ve asi Jenny ile ilk başta anlaşamaz. Babasının ensest tacizlerinden yılıp bıkan , sevgilisi uğruna bir cinayeti üstlenen , cinayet suçundan içeri düşmüş hırçın Jenny’nin kolay kolay kimsede olmayan bir piyano çalma yeteneği vardır ve bayan Krüger bunu değerlendirmek ister. Jenny’yi yeni yeteneklerin yarıştığı bir yarışmaya hazırlamaya başlar. Krüger’in bitmek tükenmek bilmeyen kuralları ve kompleksleri vardır.. İlginç olan bu eski nazi artığı hemşirenin humanist bir yanı olması ve aynı zamanda lezbiyen olmasıdır.. Bayan Krüger’in sevgilisi Yahudi bir hemşiredir..  Nazi subayları karşısında sevgilisini ve sevgisini can korkusuyla inkar edip arkasını dönmüş olsa da , sevgilisine bir açıdan ihanet etmiş olsa da  bunun acısını hayatı boyunca her an yaşamış ve sevgilisini hiç unutmamıştır. Sevgilisi olan Yahudi hemşireyi savaşın sonlarına doğru nazi subayları gözlerinin önünde  katletmiştir..

Krüger ve Jenny iç çelişkileri , geçmişleri ve acıları nedeniyle sık sık birbirleriyle ve çevrelerindekilerle çatışmalarına neden olur..   

Monica Bleibtreu  , Hannah Herzsprung’un müthiş oyunculukları , müzikleri için ve film boyunca birikip , sıkışan ve filmin son dört dakikasında patlayan finali için mutlaka izlenmesi gereken bir film..  

Reverans yaparken bileklerine kelepçe takılacak kadar bu hayatın kötü , acımasız ve boktan olduğunu anlatan ama isyanın , özgürlüğün güzelliğini de vurgulayan bir film..

 

Filmden :

Krüger : Asla bir daha bu zenci müziğini çalmayacaksın..

Jenny : Ne ?

Krüger : Zenci müziği..

Jenny : Ben seviyorum ama.. Üzüldünüz mü peki..

Krüger : Evet.. Evet üzüldüm..

Jenny : İyi..

Krüger : O zenci müziğini bir daha duymak istemiyorum !

Jenny : Zenci Müziği mi ?

Krüger : Öyle yaparak tekniğini mahvediyorsun.. Buna izin veremem. Konser bir hafta sonra. Anlaşma yapmıştık..

Jenny : Üç günümü siz berbat ettiniz.. Ben değil.. Her dediğini yaparım , programına sadık kalırım. Kulaklarım acıyana kadar boktan Schumann’ı bile çalarım.. Ara sıra da düzgün bir şey çalarsam hemen panik yapmayın..

Krüger : Sadece gürültü..

Jenny : O GÜRÜLTÜ BENİM .. O BENİM İŞTE.. ANLADIN MI ?

 

JE TE MANGERAIS (YOU WILL BE MINE)

 

Yönetmen : Sophie Laloy

Senaryo : Jean-Luc Gaget, Sophie Laloy

Görüntü Yönetmeni : Marc Tevanian

Müzik : Emilie Ruby

Oyuncular : Judith Davis (Marie) , Isild Le Besco (Emma)..

Tür : Dram , Müzikal

Ülke : Fransa – 2009

Süre : 96 dakika

 

 

KONU : Marie , Lyon’da piyano eğitimi almak için ailesinden ayrılır ; babası ölmüş ve annesi tarafından da terk edilmiş olan Emma’nın yanına taşınır.. Ama Marie, enteresan, tahakkümlü ve baskıcı ev arkadaşının koymuş olduğu bir takım kurallarla yaşamaya başlar..

Zaman geçtikçe ev arkadaşı Emma’nın kendisine olan ilgisini fark eden Marie bu ilgiye daha fazla karşı koyamaz.. Emma’nın Marie’ye olan aşırı tutkulu ve kıskanç sevgisi Marie’nin piyano eğitimine ve çevresine de yansımaya başlar.. İlginç öyküsü ile izlenmeye değer bir film..

 

DE BATTRE MON COEUR S’EST ARRÊTÉ (KALBİM BİR AN DURDU)

Yönetmen : Jacques Audiard

Senaryo : Jacques Audiard , Tonino Benacquista , James Toback

Görüntü Yönetmeni :Stephane Fontain

Müzik : Alexandre Desplat

Oyuncular : Romain Duris (Thomas Seyr) , Niels  Arestrup

Tür : Dram , Müzikal , Aksiyon

Ülke : Fransa – 2005

Süre : 107 dakika

KONU : James Toback’ın 1978 yılı yapımı kült kara filmi ‘Fingers’dan uyarlanan ve ilk kez 2005 Berlin Film Festivali’nde gösterilen ‘Kalbim Bir An Durdu’ , klasik müzikle bir emlakçı-tefeci çetesi arasında sıkışan bir gencin hikayesi.

Yirmi sekiz yaşındaki Thomas Seyr, Paris’te bir emlak mafyasının gelecek vaat eden üyelerindendir. Emlakçı olan babasının izinden giderek, tehdit ve yıldırma taktikleriyle istenmeyen kiracıları çıkartıp evleri ucuza kapatır. Thomas’ın, bu mesleğinin gölgesinde kalan bir özelliği ise, bir konser piyanisti olan annesinden geçen piyano çalma yeteneğidir. Annesinin ölümünden sonra tuşlara hiç dokunmamış olan Thomas, annesinin eski menajeriyle tesadüfen karşılaşınca, emlakçılık uğruna yüz çevirdiği bu yeteneğinin asıl önceliği olduğunu fark eder.

Vietnamlı bir göçmenden piyano dersleri almaya başlarken bir yandan da, çoğu kez güç kullanarak, kira toplamayı sürdürür. Ortağının karısıyla gizli bir ilişkiye girip piyano dersleri yüzünden emlak işini ihmal edince Thomas’ın hayatı, çelişkilerle dolu bir çalkantıya sürüklenir.

Kendi işi dışında babasına da işlerinde yardımcı olmaya çalışırken babasının kendisinden yaşça küçük sevgilisi ile tanışır ve bu nedenle babasıyla tartışır.. Babasının bir süre sonra başı Rus mafyasıyla derde girer.. Bir yandan babasının bu sorunuyla uğraşırken bir yandan da piyano eğitimini sürdürmeye çalışır..

Thomas Seyr rolündeki Romain Duris’in oyunculuğu için mutlaka izlenmesi gereken bir film.. İnsan ruhunun nasıl çelişkiler barındırdığını ; acımasız bir emlakçı – tefeci çetesinin elemanı olan Thomas’ın aynı zaman da nasıl bir müzik tutkusuyla piyano sevgisi ile yanıp tutuştuğunu anlatıyor bize yönetmen..

Comments are closed.