‘CRÓNICA DE UNA FUGA’dan ‘GARAGE OLIMPO’ya BİN SELAM…

Crónica de una fuga

(Bir Kaçışın Güncesi) 

Yönetmen : Adrian Caetano

Senaryo     : Adrian Caetano , Esteban Student , Julian Loyola    (Claudio Tamburrini’nin ‘Pase Libre’ kitabından..)

Müzik       : Ivan  Wyszogrod

Oyuncular :  Rodrigo De La Serna (Claudio Tamburini) , Nazareno Caseno (Guillermo Fernandez) , Lautaro Delgado (El Gallego) , Matias Marmato ( El Vasco) , Pablo Echarri (Huguito) , Martin Urruty (El Tano)

Yapım       : 2006 , Arjantin , 103 dakika.

Arjantinde 1976 – 1982 arasında ülkede yaşanmış faşist askeri rejimi dönemini anlatan bir film ‘Crónica de una fuga’. Yönetmen Adrian Caetano , aylakadamız’da daha önce defalarca değindiğimiz Marco Bechis’in müthiş GARAGE OLIMPO’suna bin selam yolluyor..

Bir filmde karakterleri oluşturmak , oyuncuları  canlandıracakları karakterlere büründürmek ve filmde (özellikle de dönem filmlerinde) dönemin havasını verebilmek , karakterlerin inandırıcı olmasını sağlayabilmek çok zordur. Hele bu gerçek bir hikaye ise ya da bir  edebiyat uyarlaması ise daha da zordur. Yönetmen Adrian Caetano , oyuncularıyla birlikte gerçek olayların , gerçek yaşam hikayelerinin anlatıldığı Claudio Tamburrini’nin ‘Pase Libre’ kitabındaki dönemi adeta tekrar yaşayarak canlandırmışlar..

Filmi izlerken oturduğunuz yere gömülüyorsunuz , büzülüp kalıyorsunuz , adeta size işkence yapılıyor , adeta sizi insanlığınızdan çıkarmaya çalıyorlar.. Yapmadıkları ve olmadıkları olayları kabul edenler , çözülenler , direnenler , ser verip  sır vermeyenler ve karşılarındaki insan olamayacak işkencecileri.. Birbirini tanımayan insanların , ülkemizin maalesef işkenceleriyle ünlü ‘ZİVERBEY KÖŞKÜ’nün birebir kopyası olan Buenos Aires’teki sessiz ve ormanlık bir alanda , ağaçlar içindeki bir aristokratın köşkünde askeri cuntanın işkencecilerine karşı yaşam mücadelesi verirken birlikte direnişlerini ve kaçmaya çalışmalarını anlatan bir film..

Arjantin futbol liginde bir takımda kalecilik yapan  Claudio Tamburini’yi askeri cuntaya bağlı sivil özel kuvvetlerin kaçırmasıyla başlar film.. Yapmadığı , basmadığı yayınları basmakla ve gizli matbaa kurmakla suçlanır.. Oysa ne matbaayla ne yayınlarla ilgisi vardır.. İnsanlığından çıkarmaya çalışırlar   Claudio Tamburini’yi ; bu insan olmayan yaratıklara karşı ne kadar doğruları söylese de inanmazlar.. Bu yaratıkların istedikleri sadece biraz bilgidir , doğru ya da yanlış bilgi ve birkaç isim verse işkenceden kurtulacaktır.. Eğer bilgi vermezse ya okyanusa askeri kargo uçaklarından atılacaktır ya da bir ormanın bir köşesine gömülecektir.. Ama   Claudio Tamburini kimsenin ismini vermez.. Film ilerledikçe Claudio Tamburini işkence köşkünde yeni arkadaşlar edinir ve birlikte kaçmak için plan kurarlar..    Claudio ,  Guillermo , Gallego ve Vasco : dört cesur insan..

Askeri ve sivil vesayet kelimelerinin havada uçuştuğu bugünlerde izlenmesi gereken bir film..

Comments are closed.