JAMEL DEBBOUZE..

JAMEL DEBBOUZE

Fas asıllı Fransız aktör , komedyen Jamel Debbouze 1975 Paris doğumludur. Küçük yaşta arkadaşlarıyla tren yolunda oynarken geçirdiği kaza sonucu sağ kolunu kaybetmiştir. Yoksul bir çocukluk dönemi geçiren Jamel Debbouze ilk uzun metrajlı filmde 1996 yılında rol almıştır..

Yüzüne aşina olduğumuz Jamel Debbouze , komik ve sempatik olduğu kadar cesur bir antifaşisttir. Fransa’da son yıllarda yükselen İslam karşıtı ve Yahudi karşıtı ırkçı , faşist hareketlere karşı her zaman en önde yer almıştır. .

(Indigénes / 2006 adlı filmde..)

(Amélie / 2001 adlı filmde..)

(Angel-A / 2005 adlı filmde..)

Dünyanın dört bir yanındaki ezilenler ve yardıma muhtaçlar için yapılan her türlü etkinliğe katılan Jamel Debbouze 2007 yılında Zidane ve Ronaldo’nun organize ettiği ‘Yoksulluğa Kırmız Kart’ adı altında düzenlenen ve ünlüler karmasının oluşturduğu iki takımın maçında Zidane’nın takımında oynadı ve bir gol attı. 2004 yılında da Olimpiyat Oyunları ateşini Fransa adına taşıdı..

Faşist Le Pen’in partisinin seçimlerde aldığı oy oranının yükselmesinden sonra 2006 yılında   Indigénes filmiyle Cannes film festivalinde en iyi aktör ödülünü aldıktan sonra hem Le Pen’i hem de Sarkozy’i tiye alan ve yerine dibine sokacak şekilde dalga geçen bir konuşma yaparak töreni izleyenleri kahkahalara boğmuştur.. 

Amélie , Asteriks , Angel-a , Indigénes gibi filmlerde oynamış olan  Jamel Debbouze ünlü Fransız haber spikeri Melissa   Theuriau ile evlidir ve bir çocuk sahibidir. Güçlü oyunculuğu ve sempatik tavırlarıyla herkesin sevgisini kazanmış olan   Jamel Debbouze son olarak ‘Parlez-moi de la pluie (Karım-2008)’ adlı filmde oynamıştır. ‘Cemal’imizin yeni filmlerini sabırsızlıkla bekliyoruz..

(Jamel Debbouze ve eşi Melissa   Theuriau)

Filmografi :

Parlez-moi de la pluie – (2008) – Karim

Astérix aux jeux olympiques – (2008) – Numerobis

Indigènes – (2006) – Saïd Otmari

Angel-A – (2005) – André

She Hate Me – (2004) – Doak

Le Boulet – (2002) – The Malian guard

Asterix & Obelix: Mission Cléopatre – (2002) – Numerobis

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain – (2001) – Lucien

Elie annonce Semoun – (2000)

Le Ciel, les oiseaux et… ta mère! – (1999) – Youssef

Zonzon – (1998) – Kader

Les Deux papas et la maman – (1996)

Comments are closed.