HUNGER..- Steve McQueen

HUNGER (AÇLIK)

 

1969 Londra doğumlu yönetmen Steve McQueen tarafından çekilen 2008 yapımı HUNGER (AÇLIK) filmi açlık grevinin 66. gününde 27 yaşında 5 Mayıs 1981’de hayatını kaybeden IRA’nın önderlerinden ve aynı zamanda İngiltere Parlamentosu milletvekili BOBBY SANDS’in hapishanedeki açlık grevi günlerini anlatıyor. Acımasız cezaevi koşullarında ve seçilmiş bir milletvekili olmasına rağmen uğradığı işkencelere , haksız hukuksuz insanlık dışı uygulamalara karşı başlatılan tüm eylemlerin ve grevlerin içinde yer alan BOBBY SANDS battaniye , yıkanmama ve tek tip kıyafet grevlerinden sonra açlık grevine başlamış ve grevin 66. gününde hayata veda etmiştir.

 

BOBBY SANDS bir milletvekili olmasına ve de seçildiği bölgede dönemin faşist ‘demir leydi’ lakaplı İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’dan daha fazla oy almasına rağmen tutuklanması ve cezaevinde maruz kaldığı şiddet , insanlık dışı uygulamalara karşı ödün vermeden direnmiştir. Direnişi ve savaşımıyla emperyalistlerin ‘demokrasi , seçim yalanlarını’ suratlarına haykırıp fırlatmıştır.

(Fotoğraf : Michael Fassbender ve Steve McQueen çekimler sırasında..)

Direnişlerinin hiçbir zaman kırılamayacağını söyleyen ve yaşamı pahasına insanlık onurundan taviz vermeyen büyük insan BOBBY SANDS’e günümüzden bir selam yolluyor yönetmen Steve McQueen.. BOBBY SANDS’i MICHAEL FASSBENDER film boyunca büyüyen bir oyunculukla canlandırıyor. (MICHAEL FASSBENDER Alman bir baba ve İrlandalı bir annenin 1977 doğumlu çocuğu..)

 

İzlemek için yürek isteyen ve mutlaka izlenmesi gereken bir film HUNGER.. Özcan Alper’in SONBAHAR’ının hemen ardından gösterime giren HUNGER , YUSUF ve BOBBY SANDS’in aralarında yıllar olmasına rağmen insanlık onuru için direnişlerin hep sürdüğünü bizlere bir kez daha gösteriyor.

 

Çok sert, eğilip bükülmeden dosdoğru bir anlatımı olan  HUNGER cezaevi koşullarının zorluğu , yapılan işkenceler , mahkumlara uygulanan acımasız şiddet , ve cezaevi koşullarında tüm bu olumsuzluklara karşı sürdürülen direnişi anlatıyor.. Yönetmen   Steve McQueen ilk uzun metrajlı bu filminde o günleri sert ve sağlam bir sinema diliyle bizlere sunuyor..   

 

BOBBY SANDS :

‘..zafere yaklaştıran bir gün daha diye düşündüm. çok aç olduğumu hissediyorum. eskiye oranla iskelete dönmüştüm ama önemli değildi. çözülmemekten başka hiç bir şey önemli değildi. bir kez daha döndüm. soğuk çok etkiliydi. çözülmeyi reddeden tek bir cumhuriyetçi savaş tutuklusunun dayanma gücünü kıracak hiç bir şeyleri yoktu. tüm emperyalist cephaneliklerinde, diye düşündüm. ve bu çok doğruydu. direncimizi kırmayı başaramazlar ve asla başaramayacaklar. soğuktan donarak yeniden döndüm. kar, pencereden battaniyenin üstüne yağıyordu. ‘bizim de günümüz gelecek’ dedim kendi kendime..’

HUNGER

Yönetmen : Steve McQueen

Senaryo : Steve McQueen , Enda Walsh

Görüntü Yönetmeni : Sean Bobbitt

Müzik : Leo Abrahams

Yapım : 2008 , İngiltere , İrlanda , 96 dakika

Oyuncular : Michael Fassbender , Stuart Graham , Liam Cunningham , Helena Beren

Comments are closed.