VİRGÜL dergisi kapanıyor..

 

virgul-1

12 yıldır yayın hayatını sürdüren ilkeli ve seviyeli edebiyat eleştiri dergisi VİRGÜL maalesef yayın hayatına noktayı koyuyor.. Ekonomik zorluklar ve dağıtım tekellerinin yol açtığı sorunlar nedeniyle uzun süredir zorluklar çeken VİRGÜL dergisi kapanma kararı aldı. Kasım-Aralık sayısı olan  131. sayısıyla yayın hayatına son veren VİRGÜL dergisi yazarlarına , emek verenlerine yıllardır bize kattıkları için teşekkür ediyoruz. Bir gün yine raflarda VİRGÜL’ü görmek dileğiyle VİRGÜL dergisinin 131. sayısındaki editörün kapanış yazısını sizlerle paylaşıyoruz..

virgul-3

Noktalı Virgül

Virgül, editörün köşesinin baştacı edilmediği, hatta editöryal notların birkaç yılda bir, çok önemli durumlarda belirip sonra yine kayıplara karıştığı bir dergi oldu hep. İşte böyle çok önemli durumlardan biri: Okumakta olduğunuz, Virgül’ün son sayısı. Ekim 1997’den beri, 12 yılı aşkın bir süredir aralıksız yayımlanmakta olan dergimiz tahmin edilebilecek ekonomik zorluklar ve dağıtım sorunları yüzünden yayın hayatını sona erdiriyor. – Aslında Virgül için çok uzun zamandır ciddileşmiş sorunlar bunlar; bir yıl önce derginin periyodunu iki aya çıkararak geçici bir çözüm denemiştik… Editörden köşesi de en son bir yıl önce, periyot değişikliğinin duyurusu için kullanılmıştı. Bir de derginin kapandığı söylentilerinin asılsız olduğunu belirtmek için. Bu kez kulağımıza bir şey gelmedi, ama söylentiler doğru: Kapanıyoruz.
12 yıl boyunca 131 sayı yayımlanmış; çok güzel sayılar yaptık, daha az güzelleri de oldu, hatta çok içimize sinmeyen sayılar da… Ama belli bir ortalamanın üzerinde kalmayı, en başta tasarladığımız formatın, en baştan beri oturtmaya çalıştığımız duruşun dışına çıkmamayı başarmış sayabiliriz kendimizi.
Virgül’ün ardında bir iz bırakmış olacağını umarız.
Virgül arşivinin, son yılların yayın dünyasına gürültüden uzak, serinkanlı bir ayna tutmaya devam edeceğini söyleyebiliriz belki. Başka ne denebilir? Tabii ki üzgünüz. Dergi öncelikle bir alışkanlıktır, okuyanlar için olduğu kadar onu hazırlayanlar, ona emek verenler için de. Biz mutfaktakiler, doğrusu Virgül’e çok alışmıştık.
Virgül’e bunca yıl boyunca emek vermiş herkese, yazarlarımıza, okurlarımıza, katkıda bulunanlara, abonelerimize, dergiyi destekleyen yayınevlerine çok teşekkür ederiz.

VİRGÜL ,

(Kasım – Aralık 2009 , Sayı : 131)

 

 

Comments are closed.